Een vraag die je flink bezig kan houden, zeker als je een partner hebt (gehad) die vreemd is gegaan. 

Het niet eerlijk zijn kan grote sporen achterlaten en je kunt gaan twijfelen aan jezelf. Wat ik clienten meestal hoor zeggen is: ‘Het vreemdgaan op zich is nog niet het ergste maar het feit dat hij of zij niet eerlijk tegen me was dat deed me pijn.’

 

In dit blog lees je waarom mensen vreemdgaan en waarom dit vrijwel nooit iets te maken heeft met wie jij bent als persoon. 

 

Mensen gaan vreemd. Zowel mannen als vrouwen. Uit een onderzoek van Durex blijkt dat 31 % van de Nederlandse bevolking weleens vreemdgaat. Het percentage mannen ligt net iets hoger dan vrouwen. 

 

Uit ander onderzoek blijkt dat de kans dat je tijdens een vaste relatie te maken krijgt met overspel, ergens tussen de 40 en 76 procent ligt. Overspel wordt trouwens door ongeveer 30 procent van de stellen genoemd als belangrijkste oorzaak voor het beeindigen van de relatie.

 

Vrouwen lijken vaker op zoek te zijn naar een zielsverwant, terwijl mannen vooral gewoon plezier willen hebben. Mensen gaan om meerdere redenen vreemd. Vaak omdat ze zoeken naar een bepaald gevoel dat ze missen in de huidige relatie. 

 

Dat gevoel heeft vooral te maken met het niet ervaren van hun eigen core essence. Hun sensualiteit, hun seksualiteit en hun levendigheid. Wanneer ze dan iemand treffen die dit gevoel even in ze aanwakkert, maakt dat het heel verleidelijk is om daarin mee te gaan. 

 

Het gaat dan om een gevoel van polariteit oftewel aantrekkingskracht. 

 

Vaak worden we heel onzeker wanneer een partner vreemdgaat en zijn we geneigd een oorzaak te zoeken in onszelf. Wat kan zorgen voor diepe zelfafwijzing. Maar deze persoon mist dit gevoel niet specifiek bij jou maar in zichzelf.  Hij of zij heeft geen volledige verbinding met wie hij of zij werkelijk is. 

 

Ook kan het heel goed zijn dat je partner andere (seksuele) voorkeuren heeft of een bepaalde diepgang niet in jou (lees: zichzelf) kan vinden. Vaak zit er nog oordeel op die delen van henzelf die er niet kunnen of mogen zijn in de relatie.

 

Kun je vreemdgaan van de ander voorkomen? 

 

Ik denk het niet. Wat de ander doet daar heb je niet zoveel invloed op behalve het maken van duidelijke afspraken rondom jullie relatievorm en het afspreken van transparantie hierin. Wat je wel kunt leren – en daar mag je tijdig bij zijn – is het leren uitspreken van wensen en behoeftes zodat jullie intimiteit blijft bestaan. 

 

Ik help stellen graag met het heractiveren van hun aantrekkingskracht zodat jullie je beiden vervuld voelen in jullie relatie en minder of niet de neiging hebben dit buiten de relatie te zoeken.

 

Mocht je met dit thema in aanraking komen en een gesprek wensen, neem dan contact met me op via email.